tisdag 16 februari 2010

Färg på tak, fasad och plåt

Exteriören på huset har hela tiden varit det som vi har varit mest osäkra kring. När vi lämnade in bygglovet skrev vi svart tak och tänkte då ev ha JÄRNVITRIOL på fasaden. Med röda foder runt fönstrena. Men sen blev vi osäkra för att ALLA avrådde mot järnvitriol på fasaden! Trät är oskyddat, risk för röta mm mm. DÅ blev vi sugna på ett FALUSVART hus med aluzinktak!!! Jippiie, vi bestämde oss!! Vi informerade vår handläggare på kommunen, som givit bygglov och fick en kalldusch. De var väldigt restriktiva mot aluzink pga detta:

http://www.gp.se/nyheter/lerumalingsas/1.17694-blandande-tak-en-plaga

OM vi ville ha det skulle vi fråga grannarna IGEN (4e gången?) och dessutom skulle vi tvingas använda en aluzink liknade färg istället för riktig aluzink (med dokumenterad icke bländade funktion). Dessutom skulle vi gärna presentera liknande fall med hus som ligger nedanför andra hus som har en sådan färg på taket utan att det blänker.

Allt detta trots att grannarna till våra grannar precis har byggt sitt hus med, gissa en gång, aluzink tak och falusvart fasad! Det känns verkligen som om vi får en annorlunda hantering av vårt bygglovsärende. T ex har ju en annan granne fått bygga ett trevåningshus medan vi med nåder kunde höja vårt hus med 20 cm. Tyvärr verkar det tydligt som om att vi hade haft en annan handläggare hade vi haft en betydligt enklare resa.

Nu har vi gått tillbaka till järnvitriolat hus med svart plåttak och röda fönsterfoder. Fint hoppas vi....:) Alternativet med en aluzinkliknande färg kändes fel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar