onsdag 5 maj 2010

klart utvändigt samt klart för elrörsdragning

Nu är huset klart utvändigt och vi har hunnit måla alla fönster på ovanvåningen utom österväggen. Man kan redan se att fasaden börjar gråna om man jämför med tidigare.


Nu när elektrikern är här har jag varit ute på tomten flera gånger och diskuterat med honom. Det är mycket att tänka på och det blir väldigt dyrt. Det som tagit mest tid är att planera nätverket för tele, data och tv. Till slut blev det så här:

-Vi kommer ha en "mediacentral" i groventren. Dit kommer all inkommande media: sat-tv, antenn-tv, tele, bredband. Ut från mediacentralen ska vi kunna koppla tv, tele och bredband till vilket rum vi vill. ett sk stjärnnät.

-Även om vi förbreder för tele kommer vi antagligen bara köra trådlös telefoni i huset.

-Vi kommer dra 2 koax kablar till vardagsrum och 2 koax till allrummet. Detta för att örbereda för satellit-tv med PVR funktionalitet.

-I sovrum och kök kommer vi 2x2 rj45 uttag. I vardagsrum + allrum kommer vi ha 3x2 rj45 uttag. I klädkammarna kommer vi 1x2 rj45 uttag.

-Tanken är att kunna använda dessa rj45 uttag för tele, data och tv som man vill.

Jag har bara bett elektrikern dra 2 tomma 16mm vp-rör till varje ställe vi tänker ha dessa rj45 uttag. Vi får dra kablar och sätta upp uttagen själva.

Vi väntar på en offert från Telia på nätanslutning, det kommer troligen bli koppar tyvärr.

Här är en film där jag går igenom övervåningen. Kul att kunna gå in i rummen.

/Kalle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar